Als je een bedrijfspand of een werkplaats hebt gekocht, hoort hier natuurlijk ook een magazijn bij. Het is een hele klus om je magazijn goed in te richten. Hoe ga je dit zo optimaal mogelijk doen? We leggen uit hoe je dit kunt aanpakken.

Wat wil je opslaan?

De eerste stap is om na te denken over wat er precies moet gebeuren in je magazijn. Wat moet er worden opgeslagen en moeten er ook nog andere activiteiten plaatsvinden in het magazijn? Waarop worden er spullen vervoerd in de bedrijfshal? Bedenk ook welke verkeers- en goederenstromen er voor een magazijn lopen. Breng de logistiek goed in kaart. Dit is van belang voor de indeling van je magazijn. Ook de personeel routes moeten in kaart worden gebracht.

Hoeveel ruimte heb je nodig?

Bepaal hoeveel goederen er in totaal moeten worden opgeslagen. Denk ook aan de afmetingen, het gewicht enzovoorts. Aan de hand hiervan kun je onder andere bepalen hoeveel magazijnruimte je nodig hebt. Bereken hoeveel voorraad je per vierkante meter kunt opslaan. Vergeet ook de groeiverwachtingen van je bedrijf en dus je opslag niet. Je wil niet na een tijdje uit je magazijn groeien om weer te moeten verhuizen. Bepaal ook wat voor stellingen je wil gebruiken en welke transportmiddelen je in wil gaan zetten. Dit is van groot belang voor een magazijnruimte.

Hoe ga je het indelen?

Als je al deze dingen in kaart hebt gebracht, kun je ongeveer gaan uittekenen hoe groot de ruimte moet zijn, hoe je het in wil delen en hoe je de logistiek wil uitvoeren. Vraag hierbij ook zeker advies aan een professional. Vraag ook aan de magazijnmedewerkers of dit een goede indeling is, omdat zij als geen ander weten hoe het er in de praktijk aan toegaat. Wie weet hebben ze nog goed advies. Hierna kan het inrichtingsplan worden gemaakt. Werk alles in detail uit en laat het zien aan het team.

In een magazijn is niet alleen de indeling belangrijk. Er zijn ook nog overige belangrijke zaken. Denk aan warmte, verlichting, veiligheid etcetera. Ga je bijvoorbeeld voor LED verlichting in je bedrijfshal of ga je voor gewone verlichting? En waar ga je het gas, water en licht afsluiten? Dit zijn allemaal dingen om over na te denken.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *