Mobiele transportbanden worden vaak voor meerdere soorten doeleinden gebruikt, het kan dus zo zijn dat deze met meerdere soorten materialen in aanraking komt. Hierdoor kan er al zijn veel vuil en afval tussen sommige onderdelen gaan zitten, of de transportband kan hierdoor sneller slijten. Met een aantal simpele ingrepen kan de levensduur van een transportband al aanzienlijk verlengt worden, dit levert jou als ondernemer geld op. In de praktijk zijn er meerdere oorzaken als het gaat om het slecht of niet functioneren van een transportband, deze kan je hieronder terugvinden.

Let goed op de lagers

Een transportband zoals bijna alles de weg met de minste weerstand, het gevolg hiervan kan zijn dat de band aan de zijkant kan gaan aanlopen wat voor een snellere slijtage van de transportband en sommige onderdelen kan zorgen. Het periodiek controleren van de lagers in de aandrijving en de rollers zorgt ervoor dat de kans hierop aanzienlijk minder wordt. Vervang een lager als deze sporen van slijtage vertoont. Als je een mobiele transportband huurt kijk dan vooraf goed naar de staat van de lagers, maar ook van de band. Probeer ook altijd de transportband te huren bij een bedrijf die bekend staat om hun goede kwaliteit transportbanden, bijvoorbeeld Van Trier.

Let erop dat de band niet bol gaat staan

Als het voorkomt dat de band bol gaat staan, moet er direct actie worden ondernomen. Dit wil namelijk zeggen dat de band niet meer in het juiste spoor loopt en gaat aanlopen tegen de zijkant, door deze druk gaat de band bol staan. Het gevolg hiervan is is dat de transportband gaat rafelen. Je kunt dit voorkomen door regelmatig de lagers, walsen en rollers te controleren.

Ieder mens maakt fouten

Hoe cliché het ook klinkt, het is wel zo, iedereen maakt fouten. In het geval van transportbanden zit een fout in een klein hoekje. Als iemand een machine of een onderdeel van een machine tegen een transportband aan zet kan deze relatief snel schade oplopen. Het is belangrijk dat alle medewerkers die met een transportband moeten werken er van bewust zijn hoe een transportband werkt en van welke factoren het goed functioneren van een transportband afhangt.

Een slippende of kwalitatief slechte transportband

Een slippende transportband komt ook regelmatig voor, hoewel dit misschien niet snel schade oplevert, vermindert het wel drastisch de prestaties. De hoofdoorzaak van een slippende band is te weinig grip, dit kan komen doordat de schrapers niet goed werken of vol zitten, of omdat er geen walsbekleding is aangebracht. Ook is de ene transportband de andere niet. Bij goedkopere transportbanden zijn vaak de deklagen van mindere kwaliteit, hierdoor kan er makkelijker vocht en vuil tussenkomen waardoor ze kunnen gaan schimmelen, ook slijten ze hierdoor natuurlijk veel sneller.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *