Werken met een vorkheftruck is niet zonder risico’s. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Door het gebruik van vorkheftrucks ontstaan regelmatig aanrijdingen, beknellingen of ongevallen die te maken hebben met een kantelende heftruck of vallende lading. Een belangrijke oorzaak van deze ongevallen is onjuist gebruik van de heftruck. Daarom is er een aantal regels waaraan moet worden voldaan wanneer er wordt gewerkt met vorkheftrucks.

Regels voor de heftruckbestuurder

Hier volgt een greep uit de eisen en regels waar een heftruckbestuurder zich aan moet houden. Een bestuurder mag een heftruck alleen besturen als er een duidelijke werkinstructie door een deskundige heeft plaatsgevonden. Een mooie aanvulling hierop is het in bezit zijn van een certificaat om te mogen werken met een heftruck. Op deze manier ben je ervan verzekerd dat de bestuurder alle regels en eisen kent. Bestuurders mogen pas vanaf hun 18e zelfstandig aan de slag met een vorkheftruck. De heftruck moet van tevoren goed worden gecontroleerd door de bestuurder. Er mogen absoluut geen risico’s worden genomen tijdens het rijden op de heftruck, denk aan achteruit rijden met slecht zicht of rijden met het risico op kantelen. De lading mag niet te hoog worden opgestapeld en moet worden vastgezet. Ook is het verstandig om als bestuurder een helm en veiligheidsschoenen te dragen.

Een veilige werkomgeving

Voor het veilig gebruiken van een vorkheftruck is de werkomgeving natuurlijk ook belangrijk. Deze dient veilig te zijn. Het is van belang dat alle paden waar wordt gereden met heftrucks breed genoeg zijn en vrij van obstakels. Ook moeten ze horizontaal, effen en vlak zijn. Er moeten aparte looppaden voor voetgangers zijn. De voetgangers die er rondlopen moeten voldoende zichtbaar zijn voor de bestuurders, denk aan het dragen van een veiligheidshesje. De werkruimte moet zijn voorzien van voldoende deuren en doorgangen. Er moeten duidelijke afspraken zijn over de rijsnelheid en hiervan moet iedere werknemer op de hoogte zijn.

Wat moet een heftruck bevatten?

Bij het aanschaffen van een heftruck moet er goed op worden gelet dat de heftruck is voorzien van een bestuurderscabine, een maatregel die voorkomt dat de heftruck kantelt, een maatregel die voorkomt dat de bestuurder knel komt te zitten in geval van omvallen (bijvoorbeeld een stalen kooi) en dat er een veiligheidsgordel in de cabine zit. De heftruck moet goed zichtbaar en hoorbaar zijn. Het is cruciaal dat alle heftrucks periodiek worden geïnspecteerd en goed worden onderhouden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *