Je bent er helemaal over uit, je gaat een eigen webshop starten. Je weet zeker dat dit een succes gaat worden en gaat er volledig voor. Toch is er een aantal dingen die je in je ambitieuze bui niet over het hoofd moet zien. We hebben het over zaken die cruciaal zijn voor het succes van je webshop. We zetten ze voor je op een rijtje.

Zorg voor een soepel en werkend proces

Hoe mooi je webshop er ook uitziet en hoe gaaf je producten ook zijn, wanneer het verkoopproces niet soepel verloopt en niet werkend is, gaat het niks worden met je webshop. Zorg voor een perfecte service en een mogelijkheid voor klanten om hun klachten kwijt te kunnen. Doe ook iets met deze klachten zodat je je naam hoog houdt. Klantvriendelijkheid is het allerbelangrijkst. Qua service kun je bijvoorbeeld denken aan het op tijd verzenden van pakketten en het goed verpakken van pakketten. Je wil natuurlijk niet dat de producten te laat of half geopend aankomen bij de klant. Laat je verpakking van tevoren bijvoorbeeld keuren door de vervoerder, een goedgekeurde verpakking levert namelijk een soepele claimprocedure op.

Leg een goede voorraad aan

Het is erg lastig om een voorraad in te kopen. Je weet van tevoren namelijk nooit precies hoeveel je nodig gaat hebben. Het is zonde om te veel in te kopen, dit kost je namelijk een hoop geld als niet alles wordt verkocht. Maar het is ook een risico om te weinig in te kopen. Daarbij komt dat in grote hoeveelheden inkopen vaak goedkoper is. Dus wat is wijsheid? Uiteindelijk is het waarschijnlijk beter om iets te weinig in te kopen en om uitverkocht te zijn, dan om te veel in te kopen en in de financiële problemen te komen. Bedenk van tevoren goed hoeveel je moet verkopen om je kosten eruit te halen en een beetje winst te maken. Bedenk daarna of dit realistisch is en koop die hoeveelheid in, mits je niet over je budget heen gaat uiteraard. Heb je eenmaal een voorraad, zorg er dan voor dat je een speciale ruimte hebt waar je je voorraad op kunt slaan. Denk bij een grote voorraad aan het huren van een magazijn en bij een kleine voorraad aan het vrijhouden van een aparte kamer voor de voorraad.

Marketing mag niet ontbreken

Een belangrijk onderdeel van je business dat helaas vaak wordt vergeten, is het inzetten van marketing. Met een prachtige webshop, nuttige producten en een goed verkoopproces ben je er nog niet. Mensen moeten namelijk ook afweten van je webshop, wil je goed verkopen. Zorg daarom voor een goede marketingstrategie. Je kunt dit zo duur maken als je zelf wilt. Denk bij een goedkope marketingstrategie aan het inzetten van social media, zoals Facebook en Instagram. Kies echter wel kanalen die passen bij jouw doelgroep. Iets prijziger, maar wel erg effectief, is het zorgen voor een betere vindbaarheid in Google. Huur hiervoor een online marketing bureau in dat gespecialiseerd is in SEO.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *